Xaverius

Wat is Xaverius?

Al doende en proevende heel wat bijleren én genieten? Tijdens een thematische kookles of wijncursus? Bij een bezoek aan een voedingsbedrijf of op een culinaire citytrip? Dat is de culinaire club Xaverius: samen de vriendschap vieren aan een rijke tafel.

Xaverius bestaat al sinds 1999 en organiseerde al meer dan duizend activiteiten. Honderden leden, ambassadeurs, partners en sympathisanten maken ook vandaag nog van Xaverius een succes zonder weerga. Het is dan ook geen verrassing dat onze vzw een lichtend voorbeeld vormde voor vele andere culinaire clubs in Vlaanderen.

Kooklessen à la carte

Datum: op afspraak
Onder begeleiding van een professionele chef wordt een 3-gangenmenu bereid.

Wijnlessen voor beginners

3 oktober 2017 - 14 november 2017 - 5 december 2017 - 9 januari 2018 - 6 februari 2018 - 6 maart 2018
De wijncursus 'Tour de France' loopt over zes lesavonden, telkens in drie fases: theorie, geografie en proeverij.

Activiteiten bij Xaverius

Bij Xaverius kan u naast Kooklessen ook terecht voor andere activiteiten, waaronder:

  • Teambuilding by Cooking
  • Kookdemonstraties
  • Culinaire wandelingen en reizen
  • Kinderkook matinee
  • Bezoek aan onze kruidentuin, culinaire bib en museum

Thuis in het Xaveriushuis

In een nis boven de voordeur van de Heilige Geeststraat 11 in het Begijnhof van Diest, staat het heiligenbeeldje van Franciscus Xaverius. Het lag dus voor de hand dat onze cultureel-culinaire vzw de naam Xaverius meekreeg.

Het achterliggende gebouw werd gerestaureerd en we legden een kruidentuin aan. Het Xaveriushuis omvat een keuken, een werkzaaltje, een culinaire streekshop, een museum en een bibliotheek. Een echte thuis voor fijnproevers!

Van de lente tot de herfst is de kruidentuin regelmatig open. Op de eerste zondag van elke maand (de maandelijkse tweedehandsboekenbeurs) zijn ook de bibliotheek, het museum en de shop open. U kunt dan ook van een koffie en iets lekkers genieten.

Kookhappenings

Xaverius VZW (Culinair Cultuur centrum) organiseert verschillende kookevenementen.

In samenwerking met Felix Alen, de keukenbrigade van Hof te Rhode en gerenommeerde chefs.

Deze kunnen plaats vinden in het Xaveriushuis op het Begijnhof te Diest, op Hof te Rhode of andere af te spreken locaties.

De resultaten kunnen nadien gezamenlijk geproefd en beoordeeld worden.

Er wordt steeds een syllabus met receptuur, tips en weetjes voorzien.

Kookdemonstratie in de keuken

Eerst is er een beperkte theoretische uitleg, daarna kunnen de gasten met de chef de keuken in.

De gasten kijken toe terwijl er gekookt wordt. De chef geeft uitleg, tips en weetjes prijs.

Voor groepen van 8 tot 20 personen.

Kookshow in de zaal

In de zaal wordt er een mobiele keuken op een podium geplaatst. De gasten zitten er in theaterstijl rond.

De chef kookt en geeft uitleg, tips en weetjes.

Voor groepen vanaf 25 personen

Kooklessen

Na een theoretisch gedeelte bereidt de chef samen met de gasten een aantal gerechten (of een menu).

De gasten bepalen zelf de moeilijkheidsgraad (beginners, gevorderden en experten).

Voor groepen van 8 tot 25 personen.

Teambuilding by Cooking

Na een theoretische bondige voorstelling van het menu duiken de deelnemers samen met de chef de keuken in.

Ze worden in groepjes verdeeld en koken er de gerechtjes.

De belangrijkste handelingen worden samen gedaan. Hierbij geeft de chef tips en weetjes prijs.

Na de kooksessie wordt aan een feestelijk gedekte tafel het menu geproefd.

Het staat de deelnemers vrij, om tijdens de dienst, in de keuken een handje toe te steken.

De ganse sessie zal in een vriendschappelijke ‘no nonsense’ atmosfeer doorgaan.

Van de deelnemers is geen enkele keukenervaring vereist.

Voor groepen van 8 tot 25 personen

Thema kookhappenings

In samenspraak met bedrijven en/of organisaties kan de chef een voorstel uitwerken.

Meestal is de opdracht te kokkerellen met een bepaald product (of materiaal).

Op die manier probeert hij zoveel mogelijk de creatieve mogelijkheden ervan te tonen.

Xaverius organiseert met veel succes ‘kinderkookmatinees’ en sessies ‘koken met studenten’.

Interesse in kooklessen of een wijncursus?

Contacteer ons voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden.