Barbecue tips

Met barbecuen gaan we terug naar oerinstincten. Sinds vuur werd uitgevonden wordt roosteren gebruikt om eten te bereiden. Sinds de vuurput in de grond waarop dan vleesspiesen of lam geroosterd werd, is er veel veranderd.

Het huidige barbecuen is eigelijk overgewaaid van de nieuwe wereld. Ontdekkingsreizigers ontdekten opnieuw het roosteren boven houtvuur. In onze kontreien was dat door het uitvinden van andere kooktechnieken in de vergeethoek gedrongen. Het zijn de Spanjaarden die zagen hoe Indianen vis en vlees zagen roosteren boven gloeiende houtskool. Ze noemden deze methode ‘barbacoa’ de weg  naar  ‘Barbecue’ was geboren.

Er bestaan talrijke toestellen zodat iedereen, op welke locatie ook ze wonen, met een aangepaste grill aan de slag kan. De simpelste toestellen zijn de geïmproviseerde BBQ’s’, dus de paar stenen op elkaar en daar een rooster op. Er zijn BBQ met spit, uit plaatstaal en gietijzer. Er is de trommel BBQ, wegwerp BBQ, electrische en gas BBQ’s, enz. Het summum van al de toestellen, die trouwens het meeste opgang maken, zijn de Barbecue’s Smokers, of te wel de Oklahoma Joe BBQ.

Bij deze toestellen wordt er gewerkt met gedroogd harsvrij hout. De meeste apparaten hebben een schouw en zien er uit als een loco-motiefje. De vuurhaard bevindt zich buiten de ruimte waar het voedsel zich bevindt. Door dat feit is de warmte perfect te controleren, komt het voedsel niet in aanraking met het brandend hout- dus veel gezonder-, krijgt het voedsel een licht parfum van rook, kan men op lage temperatuur bakken en op de koop toe kan men in de schouw zowel koud als warm roken.

Toch zijn er een aantal vuistregels te volgen alvorens aan de slag te gaan. Even op een rijtje:

Koop alleen een toestel dat stevig en voorzien is van de nodige veiligheidsattesten. Laat u zeker bijstaan door een deskundige (m.a.w. koop bij een specialist). Hij weet perfect hetgeen voldoet aan uw normen en zal u overladen met tips en weetjes.

Zorg dat de grill op verschillende hoogtes kan gezet worden. Dat moet op een zeer vlotte en veilige manier kunnen. Daardoor kan er ook op een gemakkelijk manier gewerkt worden aan de brandende kolen (bijv. het verschuiven ervan zodat een koude zone ontstaat, het bijvullen, het doven met zand, enz.)

Gebruik alleen gezuiverd houtskool en harsvrij hout.

Gebruik alleen reukvrije aanmaakblokjes, alcoholpasta of  begin met wat klein hout om de BBQ aan te maken. Gebruik zeker nooit benzine of een ander vloeibare brandstof.

Kinderen moeten ten alle tijden weg blijven van brandende BBQ ‘s. 

Zet de klok op nul en probeer niets te forceren. Bakken in open lucht moet synoniem blijven van gezelligheid. Gejaagdheid, zenuwachtigheid en stress zijn er zeker niet op hun plaats.

Bak nooit in de vlam of in te veel rookvorming. Deze zijn oorzaak van zwart geblakerde stukken vlees en die zijn ongezonder dan een gans hok dioxine kippen. Het is al lang bewezen dat ondeskundig roosteren giftige en kankerverwekkende stoffen creëert. Het doel van BBQ is uiteindelijk het voedsel zo sappig mogelijk, niet uitgedroogd en mals te garen. Dat kan uiteraard niet op een steekvlam, in een rookgordijn of boven te gloeiende kolen. Hou een plantenspuit bij de hand om die eventuele opslaande vlammen te blussen.

Vermijd dat gasten of uzelf papier, peukjes van sigaretten, plastiekafval, enz. in de vuurhaard gooien. Dit alles blijft uiteraard vieze smaakjes afgeven en laat een zeer ongezonde aanslag achter op uw toestel.

Bewaar uw voedsel steeds op een koele plaats. Bacteriën vermenigvuldigen zich in optimale omstandigheden (tussen de 7 en de 60°) om de 20 minuten. Eén slecht  beestje (Bijv. salmonella) zijn er dus 100.000 na enkele uren. Zorg er dus voor dat er zo veel mogelijk ijs voorhanden is huis is om het eten op of in te bewaren.

Koop alleen kwaliteitsvolle producten. BBQ is geen alternatief om restjes en andere vieze dingen op te verwerken. Vlees moet mals zijn (niet geprikt) doorregen met wat vet of een vetrandje kan lekker zijn maar is gevaarlijk voor vlamvorming, hetzelfde telt voor BBQ worstjes en hamburgers. Gevogelte filets zijn zeer lekker. Tegen het uitdrogen en om de smaak op te peppen marineer je ze best. De boutjes worden in aluminium folie gewikkeld om ze te bakken, anders is het aan te raden ze even in de gewone oven voor te bakken. Vis moet zeer vers zijn. Vette soorten (zoals zalm, makreel, paling) bak je best met het vel aan. Als je vis en vlees op één grill wenst te bakken gebruik je voor vis liefst grilkorfjes of wikkel je de vis in aluminium papier in. Harde groentesoorten worden eerst geblancheerd alvorens ze op een spiesje te rijgen, enz.

Geef gewone vleessoorten een extra smaakje door het in te wrijven met smakelijke kruidenmixen of door het te marineren.

Recepten

naar de recepten - voorgerecht

naar de recepten - hoofdgerecht

naar de recepten - nagerecht